español

english

 

(Romeu:escuts d'armes i heràldica) 

 

Escut primitiu

Romeu de Ripoll

Romeu de Lleida

Genèric.Petxina d'or

 

Etimologia: Del D.Etimològic de J.Coromines: Romeu (pelegrí) del llatí romaeus i aquest del grec romaios, pròpiament “romà”, aplicat en l'Imperi d'Orient als occidentals que el travessaven en peregrinació a Terra Santa". Aplicat també, més tard, als pelegrins de Santiago o de Roma.

 

Romeu de Catalunya

Petxina d'argent

Branques de romaní

Catalunya i Aragó (1)

 

(1) Conservat a l'Arxiu Capitular de Barcelona.

Genealogia: Els historiadors i genealogistes no es posen d'acord en l'origen del cognom del qual, a Catalunya, se’n tenen les primeres referències l'any 1150 (regnant Ramon Berenguer IV, comte de Barcelona, marit de Peronella, filla de Ramir II d'Aragó, el Monjo) i d'un Romeu al servei del rei Alfons I de Catalunya, el Cast, al costat de qui lluità en ajuda del rei de Castella en el setge de Conca (1177). Els descendents d'aquest primer Romeu, es distingiren en el seu servei als reis Pere I de Catalunya, el Catòlic, a Las Navas de Tolosa i Jaume I el Conqueridor a la conquesta de València.

Heràldica: Escuts variats, segons procedència, tal com es reflecteixen a les imatges. Les peces i figures principals són: àligues de sable, petxines d'or i branques de romaní, creus de gules, pals d'or i dracs de sinople. Els esmalts acostumen a ser de gules i d'argent.